top of page

Den danske

debat.t.

Selvom vi ikke har aktiv dødshjælp i Danmark, er det et meget aktuelt emne lige for tiden. Emnet skaber debat mellem politikere og Det Etiske Råd. Debatten om aktiv dødshjælp bliver med jævne mellemrum genoptaget i medierne. Organisationer udtrykker sig skeptisk over for lovligørelsen af aktiv dødshjælp, men denne skeptiske udtrykkelse afspejler sig ikke i befolkningsundersøgelserne, der er gennemført i Danmark.

Vi har valgt at skrive om, hvilke holdninger politikerne har til aktiv dødshjælp og hvilke holdninger Det Etiske Råd har. 

Socialdemokraterne

 

Socialdemokraterne mener ikke, at aktiv dødshjælp er etisk korrekt. De synes ikke, at det er et forsvarligt alternativt til en ordentlig smertelindring. Socialdemokraterne er imod aktiv dødshjælp.

 

Socialistisk folkeparti

 

For socialistisk folkeparti er det meget vigtigt, at alle har ret til en værdig død. Unge der er dødelig syge, skal ikke lide unødigt. Det socialistiske folkeparti er lidt skeptiske over for at tillade aktiv dødshjælp, men vil gerne tage en åben diskussion ud fra erfaringerne i lande, der tillader det. Det centrale spørgsmål er, om det er muligt at sikre meget skarpe rammer for, hvornår døende kan få aktiv dødshjælp. Der må aldrig være den mindste tvivl om, at der er tale om et helt igennem oplyst og frivilligt valg.

 

 

Enhedslisten

 

Enhedslisten er imod aktiv dødshjælp, men de går ind for at der ikke skal gives livsforlængende behandlinger når det er udsigtsløst og for, at patienterne i den sidste fase, skal have smertelindrende behandling, selvom det måtte fremskynde dødstidspunktet. Enhedslisten frygter også, at ældre kan vælge en hurtig død, fordi de ikke vil lægge deres pårørende eller samfundet til byrde. De mener også, at det er et etisk problem, hvis døden bliver noget vi planlægger og som skal passe ind i kalenderen frem for, at der er nogle ting her i livet, som vi ikke er herre over.

 

 

 

 

Det Etiske råd

 

Det Etiske Råd går ikke ind for aktiv dødshjælp. Siden rådet blev oprettet i 1987  har det af tre omgange (2012, 2003, 1996) taget stilling til spørgsmålet om aktiv dødshjælp skulle være lovligt i Danmark. Kun i 2003 var de enige. Et stort flertal af rådets medlemmer har været enige om ikke at anbefale, at aktiv dødshjælp bliver lovligt i Danmark. 

 

Gorm Greisen, næstformand for Det Etiske Råd, mener at behandlingen af en meget syg patient ofte kan vare for længe. Han mener at behandlingen fortsætter for længe, fordi døden er blevet et tabu. 

Bodil Abild Jensen, overlæge ved det Palliative Team på Aarhus Universitetshospital, mener ikke at døden skal ses som et tabubelagt emne, men som et vilkår, som vi er nødt til at se i øjnene. 

Venstre

 

Venstre mener ikke, at aktiv dødshjælp burde lovliggøres. De mener, at hvis man lovligører aktiv dødshjælp ville det i nogle tilfælde være uklart, om den enkelte reelt ønsker at dø eller ej. Der kan opstå pres på den syge for, at acceptere aktiv dødshjælp, når det drejer sig om liv eller død. I stedet lægger Venstre vægt på, at vi har en god og moderne adgang til smertelindrende behandling, så alvorligt syge og døende lindres mest muligt for deres lidelser.

 

 

Religion

 

En af grundene til, at vi ikke har aktiv dødshjælp i Danmark er også på grund af religion. I de 10 bud, lyder det 5. bud således: "Du må ikke slå ihjel." Hvis aktiv dødshjælp blev lovligt i Danmark ville lægerne gå imod kristendommen og de ville overtræde reglen om,  at vi ikke må slå andre ihjel. 

Når folk får ad vide, at de ikke har særlig lang tid tilbage eller lægerne opgiver at give dem behandling, så har det brug for at sted, hvor de kan få bekræftet, at de kommer i himlen og, at de nok skal få det godt. Det er en af grundene til, at der er en præst på sygehusene og på Svanevig Hospice.

© 2023 by Fundraising. Proudly created with Wix.com
 

bottom of page